Lukeminen kannattaa aina!

Posted: 15 kesäkuun, 2014 in Uncategorized

Tässä artikkelissa on kyse uuden oppimisesta ja hyödyn jakamisesta itselleen ja muille. Miksi lukeminen kannattaa? Ja mitä lukea? No lue tämä lyhyt juttu ensin!

Opettelen tässä leuanvetoa monelta kantilta ja hankin asiaan vihkiytyneen valmentajan itselleni. Konsta Koivuranta laati minulle kolmen kuukauden treeniohjelman (puhun asiasta täällä), josta olen tehnyt yhden viikon verran. Mitään megaedistyksiä ei tietenkään tässä vaiheessa näy eikä ole, mutta olen jo oppinut uusia niksejä parantaa omaa vetoani.

Se, että minulla tieto lisääntyy, johtaa tietysti siihen, että voin tätä tietämystäni käyttää myös omassa valmennuksessani. Aika harva asiakkaani harrastaa lisäpainoleuanvetoa, joten hyödyt eivät ole suoria, vaan tulevat mutkan kautta. Esimerkiksi Konstan käyttämä ohjelmointi on erilainen kuin omani, joten saan siitä perspektiiviä ja muistan ehkä katsoa taas laajemmin valmennusasioita. Aina ei tarvitse mennä yksisilmäisesti yhtä linjaa.

Jos tätä lukee joku, joka miettii ehkä itsekin personal trainerin uraa, voin suositella hankkimaan ihan ensimmäiseksi oman valmentajan. Jos ei ole ollut valmennussuhteessa, ei välttämättä tiedä miltä asiakkaasta tuntuu. Itselläni ei ole ollut vieressä koutsaavaa vahtikoiraa, vaan olen ottanut treeniohjelmia. Toki sitä haukkana perään katsovaa treineriä pitää myös kokeilla vielä. Olit kuinka hyvä tahansa, ja kuinka vaativa, itsellesi teet kuitenkin löperöimmät ohjelmat, joissa keskityt vahvuuksiin ja pakenet ikävyyksiä. Pelkän treeniohjelman hankkiminen ei myöskään ole kallista, käytännössä muutamia kymppejä.

Pelkän treeniohjelman lueskelu voi pitkän päälle puuduttaa, eihän siinä montaa sivua ole. Siksipä kannattaa ihan salitreenaajankin hankkia kirjoja, lehtiä, hyviä blogeja ja juurikin niitä valmentajia, jotta tietomäärä kasvaa. Internet on toki turhaa ja tärkeää tietoa täynnä, keskustelupalstoilla viljellään hypertrofiaa, vaikka käytännön kokemus saattaa olla aika vähäistä. Kannattaa ehkäpä suunnata suoraan vaikka Lihastohtori Juha Hulmin blogiin. Järkevää asiaa ja kirjoitettu nimenomaan harrastajan vinkkelistä, vaikka tohtorismiehellä voisi olla mahdollisuuksia kankeampaankin jargoniin. Tieto ei pahasta.

On myös hyvä lukea muiden harrastajien blogeja, niitähän riittää. Esimerkiksi vaimoni on innokas treenaaja sekä PT-opiskelija, jonka alle vuoden vanhassa blogissa on käynyt jo yli 300 000 lukijaa. Tämä osoittaa, että blogeja kyllä luetaan, jos ne ovat kiinnostavia. Tässä hän ei treenaa, vaan lepää rannalla (itse olen tuossa takana, rusketun hieman erikoisesti).

WP_20140607_13_49_06_Pro

Tai Voimariini, jolla lukijoita on varmaan miljoona vuodessa. Tavallisten harrastajien kirjoituksista on hyötyä motivaation kannalta. Ikään kuin vertaistukea tuntemattomilta. Salitreenihän on aika yksinäistä puuhaa lopulta. Tässä kuitenkin kuva, jossa kaksi yksinäistä urpoa ovat löytäneet toisensa, minä ja Voikku:

WP_20140529_15_38_26_Pro

Youtube on hyödyllinen turvallisten ja tuottavien harjoittelutekniikoiden opiskelussa. Tokihan sielläkin on väärää opetusta, mutta oikeaa on niin paljon, ettei sitä ilmaisen tiedon määrää kannata ohittaa. Etsi aktiivisesti ja saat varmasti oivalluksia ihan niiden tavallisten liikkeiden suhteen myös. Älä koskaan oleta oppineesi jonkin liikkeen tekniikkaa täydellisesti. Matkan varrella jotain unohtuu tai muuttuu, tai olet alunperinkin oppinut tekniikan, joka ei ole tavoitteen kannalta paras tai on jopa vaarallinen. Opiskele kaiken varalta, älä ikinä tule valmiiksi. Tietysti sielläkin on näitä pätemisvideoita, joista ei kannata ottaa mallia:

Netti on suuri tekijä, mutta perinteisellä painetulla sanalla on kova arvo myös. Olen hankkinut päättäväisesti kirjoja ja lehtiä aiheen ympäriltä jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen hankintani kirjana oli Jouni Virtamon Bodaus, jonka ostin aloittaessani saliharrastuksen. Sitten tuli Weiderin menetelmää suomeksi ja englanniksi. Sen jälkeen onkin visa vinkunut, kun opuksia on tilattu Amazonin kautta ympäri maapalloa. Yhden muuton yhteydessä luovuin noin 300 lehden kokoelmastani, kun ”ei mahdu mihinkään”. No nyt mahtuisi. Hieman harmittaa. Siinä meni Flexiä, Musclemagia yms. kierrätykseen. Kirjoja on silti siunaantunut. Huvikseen levitin olohuoneen kirjahyllystä löytyneitä opuksia lattialle kuvattavaksi:

Kirjakasa

Yläkerrassa sängyn vieressä on aina joku opus. Ei tietenkään kenenkään ole pakko sännätä heti ostamaan kaikkea ja yrittää päntätä pää punaisena. Jos harrastus säilyy harrastuksena, tutkiminen on mukavaa. Jos se ei kiinnosta, saa treenata muutenkin. Itse en haluaisi jättää yhtään kiveä kääntämättä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Jos salitreeni vie aikaa vaikkapa viisi tuntia viikosta, kannattaa se aika käyttää tehokkaasti ja tuottavasti. Lue, ja lue sitten lisää. Katso tekniikkavideoita. Opi ja nauti. Anna aivoillesikin töitä, nekin ovat kuin lihas: jos et käytä, menetät.

Hyviä treenejä ja lukuhetkiä!

Valmentajasi Marko

ps. Jos et jaksa opiskella kahtakymmentä vuotta, voit myös ottaa minuun yhteyttä ja käyttää hyväksesi minun tietojani. Pääset nopeammin perille. Käytä lomaketta. Se kannattaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s