Lisäpainoleuanveto ylävartalovoiman kehittäjänä

Posted: 13 toukokuun, 2014 in Uncategorized

Kyykyn ja maastavedon ohella on muutamia voittamattomia liikkeitä, jotka kannattaa sisällyttää harjoitusohjelmaan suurimman osan aikaa, ellei mikään vamma sitä estä. Ylävartalon voimaa saa hyvin erilaisilla punnerrusliikkeillä (penkkipunnerrus, hartiapunnerrus) ja soutuliikkeillä (kulmasoutu, pystysoutu) ja vetoliikkeillä (rinnalleveto, korkeaveto, leuanveto).

Oma suosikkini on vuosia ollut leuanveto. Tämä yksi liike harjoittaa oikein tehtynä leveää selkälihasta, lavanliikuttajia, hartioita, hauiksia, brachialista sekä otevoimaa. Erilaisilla variaatioilla (L-leuanveto, kippaus, myötäote, leveä ote, niskan taakse veto) voidaan avustavien lihasryhmen määrää lisätä ja vaihdella.

Äärimmäisen tärkeää on aktivoida selän lihaksisto toimimaan optimaalisesti. Jos lavat eivät mene yhteen, eikä selkä kaarelle, jää hauiksille liikaa vastuuta. Hauis on harvoin riittävän voimakas liikuttamaan edes kehonpainoa, saatikka suurta lisäpainoa. Lavanseudun liikerataa kannattaa harjoittaa erikseen, jotta leuanvedon lähdön saa hyvälle pohjalle.

Lapojen liikkuvuuden tulee olla hyvä ja oheisharjoitteilla pikkulihaksiin saa paremman hermotuksen. Myös käsivarren koukistajien tulee olla niin vahvat kuin mahdollista, jotta heikot lenkit saadaan eliminoitua.

Leuanvedossa aktivoituvat leveän selkälihaksen lisäksi jopa rintalihakset, koska ne osallistuvat epäkäslihaksen kanssa lapojen liikuttamiseen (depressioon). Teres major ja teres minor, infraspinatus, hartialihaksen takalohko osallistuvat olkavarren ekstensioon. Keskivartalon lihaksisto tulee mukaan, jos liikkeessä on vähänkin sätkimistä johonkin suuntaan.

Ja tietysti, kun kyse on kehonpainoliikkeestä, kevytrakenteisuudesta on etua. Toki kehonpainoleukojakin voi keventää, kuminauhoilla tai treenikaverin avustamana. Leuanvetolaitteita en kannata, sillä niissä liikerata poikkeaa leuanvedosta liikaa.

Heti kun muutaman leuan (6-10) saa vedettyä, kannattaa alkaa lisäämään painoa. Ja painonlisäys onnistuu ottamalla kyytiin pieniä levypainoja tai sitten syömällä yli tarpeen, jolloin kehonpaino lisääntyy. Levypainoilla se käy nopeammin. Yhtälailla voi tuikata jalkaterän kahvakuulan kahvaan ja nostaa sellaisen mukanaan.

Entäs sitten ylätaljaveto?

On eri asia liikuttaa kehoa tilassa, kuin pysyä penkissä ja vetää kahvaa itseään kohti. Kehonrakentajan näkökulmasta tällä ei olekaan merkitystä. Hyvin lihaksensa ymmärtävä kehonrakentaja osaa aktivoida lihaksensa ylätaljavedossa yhtä hyvin tai paremmin kuin leuanvedossa. Ja rajatummin. Leuanvedon ja ylätaljan vertailussa päädytään samaan kuin kyykyn ja prässin kohdalla. Samat lihakset tekevät työn, mutta silti kyykkyä pidetään parempana.

Tykkään itsekin ylätaljavedosta (hallitusti tehtynä, takaraivo maata viistäen nykiminen saa suupieleni nykimään) ja teen sitä aina kun leuanveto lakkaa kiinnostamasta. Tunnustan arvostavani leuanvetoa enemmän, koska se on mielestäni ylävartalon vastine kyykylle. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta pidän enemmän perinteisistä perusliikkeistä, jotka menevät pieleen vain kun voimat loppuvat, eivät siksi että vaijeri menee poikki.

Leuanvedolla kasvatettu otevoima vie eteenpäin elämässä tai salin hämärässä, eikä innokas leuanvetäjä tarvitse nahkariepuja jaksaakseen nostaa käsipainoja. Hintana voi olla kovettumat kämmenissä, mutta eipähän tarvitse varautua hiomapaperin hintaan, jos remontointi uhkaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s