Hyvä kunto ei tule taikatempuilla

Posted: 25 tammikuun, 2014 in Uncategorized

Juttelin valmennettavani Johannan kanssa treenin tauolla siitä, miten ihmiset luulevat hänen päässeen hyvään kuntoon noin vain, muutamassa kuukaudessa. Oletetaan, että on löytynyt joku taikatemppu, jolla rasvat tippuu ja lihaksia tulee. Ymmärrän kyllä miksi näin ajatellaan. Kun lihasta kasvatetaan, ei voi samalla olla hirvittävän vähillä rasvoilla. Työ ei välttämättä silloin näy niin selvästi. Kun sitten dietataan miinuskaloreilla ja karistetaan lihan pinnalta rasvakerrosta, työn hedelmät tulevat esiin. Näyttää siltä, että kaikki tapahtuu yhtä aikaa ja heti.

Yleinen harha on myös se, että on olemassa yksi paras keino päästä hyvään kuntoon. Moni laihduttaja ”kokeilee kaikkea” ja pettyy, kun tuloksia ei tulekaan. Tuleehan niitä, mutta ei se ole kiinni täysin keinovalikoimasta. Se on täysin kiinni siitä, kuinka pitkään ja tarkasti niitä keinoja noudattaa.

Voisin kirjoittaa tähän grammalleen ruoka-aineet ja ruoka-ajat, että kopioikaa tästä jääkaapin oveen. Sillähän laihdutte. Mutta se ei mene niin. Sitä työtä ei tee ruokavalio tai treeniohjelma, vaan se pitää tehdä itse ja yksin. Valmentajan tehtävä on innostaa pysymään ruokavaliossa ja jatkamaan treenaamista silloinkin, kun ei huvita. Kun itse saa sen kipinän syttymään ja pitää roihua yllä, alkavat tulokset näkyä.

Joo, kuultu on. Mutta unohdetaanpa ruokavaliot. Se treenaaminen. Ei auta käydä vähän jumpissa kolmesti viikossa. Ei auta käydä salilla. Uudet tennarit tai ilmoitus blogissa/facebookissa, että NYT SEN KEKSIN JA KOHTA MUUTUN MAHTAVAKSI – ei ne auta. Pitää vetää joka päivä kuteet niskaan ja painua salille, joka päivä lenkille, joka päivä punnita ne ruuat, että jaksaa sitä lähtemistä.

Normaalisti teettämäni treenit kestävät 40-50 minuuttia lämmittelyjen jälkeen. Se aika tehdään joko räjähtävästi ja voimapainotteisesti, pitkäkestoisesti puurtaen tai laatuun panostaen, mutta välillä tehdään tarkoituksellisia ylilyöntejä. Tällainen hyvä ylilyönti toimii, kun tiedän että kroppa sen kestää ja siitä pystyy palautumaan.

Crossfitissa on eräs treeni, nimeltään Murph, joka on yksilöllisesti skaalattunakin äärimmäisen raskas koettelemus, eikä missään nimessä sovi viikottaiseen käyttöön. Se on enemmän mieltä kuin kehoa rasittava, vaikka kroppa tuntuukin jyrän alle jääneeltä sen jälkeen.

Murph tai Murphy, riippuen vähän kirjoitusasusta, on Crossfitin Hero-treenejä. Tämäkin nimetty Afganistanissa 2005 surmatun luutnantti Murphyn mukaan. Treeni on ilmeisesti Michael Murphyn itsensä kehittämä, ainakin käyttämä, ja hän käytti siitä nimeä Body Armour. Treeni sisältää seuraavat osiot:

  • Mailin juoksu (1,6km)
  • 100 leuanvetoa
  • 200 etunojapunnerrusta
  • 300 kyykkyä
  • Mailin juoksu

Ja tämä kaikki taisteluliivin kanssa. Lisäpainoa kuuluisi olla yllä reilu 10 kiloa. Ei onnistu ihan jokaiselta salillakävijältä.

Itse olen tehnyt Murphyn tasaisin väliajoin (noin vuoden välein siis). Ensimmäinen kerta taisi olla 2004. Silloin tein sen muuten ilman kevennyksiä ja skaalauksia, mutta lisäpainoliiviä ei ollut päällä. Aikaa meni melkein kaksi tuntia. Tällä hetkellä nopein aika on 49 minuuttia, tosin kippaukset leuoissa ja punnerrukset vähän niin ja näin huitoen. Ja edelleen ilman lisäpainoliiviä. Ehkä joskus teen sen vielä silläkin.

Eli pitkä ja uuvuttava treeni kyseessä. No, minulla on kaksi tervettä ja kovakuntoista asiakasta ollut tuossa vähän tekemistä vailla, joten laitoin molemmat tekemään tämän treenin. Kumpikin pyöräytti kelloa alle puolitoista tuntia. Aika kova tulos ensimmäiseksi kerraksi!

Juoksut tehtiin pakkasten vuoksi juoksumatolla, leuat kevennettiin kuminauhoin molemmilla, punnerrukset tehtiin polvet maassa. Johannalle tuikkasin 9 kilon painoliivin päälle kyykkyihin, että edes vähän meno hidastuisi. Karoliina on tottunut juoksija, joten pari mailia meni lentämällä. Tässä vähän kuvagalleriaa näistä treeneistä:

En tietenkään pistä jokaista salin ovesta sisään kävelevää tällaiseen rääkkiin. Näillä kahdella on monen kuukauden tasainen treeniputki takana. Mutta omalla tasolla kovaa pitää treenin olla ja silloinkin kun ei jaksa, tulee ja tekee mitä voi. Säännöllisyys on kaikkein tärkeintä.

Onnistumiseen ei ole taikatemppuja eikä oikotietä onneen. Tyytyväisyys tappaa kehityksen myös. Pidä pientä ”nälkää” yllä koko ajan. Halua jotain, aina. Se ei tarkoita tyytymättömyyttä. Sen halun ei tarvitse olla kaiken tieltään raivaavaa putkinäköistä puurtamista. Kyllä hyvä tavoite voi olla vaikka leuanveto. Sen pystyy harjoittelun avulla jokainen kaksikätinen (ja kyllä yksikätinenkin) tekemään. Tai hyvä tavoite voi olla numeroa pienempiin farkkuihin sopiminen. Tai vaikkapa Dragon Flag -liike:

Lakatkaa hokemasta meemeillä tai omin sanoin siitä miten ”tämä ei ole kuuri, tämä on elämäntapa”. Mikään ei ole elämäntapa. Elämä muuttuu. Ottakaa ennemmin lyhyen tähtäimen tavoitteita, jotka voi saavuttaa. Elämä kyllä hoituu siinä samalla kun ELÄÄ.

Minä, Jussi, Anne ja Mikko olemme Easyfitillä sitä varten, että valmennamme, motivoimme ja annamme ohjeita juuri niihin tavoitteisiin, jotka sinua liikuttavat. Ota yhteyttä ja varataan sinulle aika maksuttomaan konsultaatioon. Jos sinun tarpeesi ja meidän ammattitaitomme kohtaavat, joudut elämäsi rääkkiin ja synnytät itsestäsi voittajan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s