Vatsalihakset, nuo aikamme alligaattorilogo

Posted: 12 tammikuun, 2014 in Uncategorized

Vatsalihakset ovat nykyään kunnossaolemisen symboli niin miehillä kuin naisillakin. Kun niitä sikspäkkejä alkoi ilmaantua muillekin kuin kehonrakentajille – julkkiksille, näyttelijöille ja herranjestas jopa naisille – tuli vatsalihaksista status. Naisten puolella Spice Girlsien Geri Halliwell, Madonna ja Gwen Stefani näyttäytyivät rutikuivina videoilla ja kuvissa. Miesten vatsapalikoilla alkaa puolestaan olla jo esiintymisvaatimus. Edes James Bond ei voi olla ilman.

Näin ei ole aina ollut, tietenkään. Paitaa on riisuttu 1980-luvulla rintakarvojen tuuletukselle. Kauneusihanteet muuttuvat, se on selvä. Kehoihanteet muuttuvat. 1990-luvun silikonirintainen Pamela Anderson on korvautunut (osittain) kapealantioisella ja lihaksikkaalla naisvartalolla, miehillä lihaskoko perusleffoissakin on lähes samaa luokkaa kuin 1980-luvun muskelitoimintaelokuvissa.

Kun lueskelee blogeja, huomaa että on täysin tavallista olettaa keskivartalon lihaserottuvuutta dieetin loppupuolella. Kukaan ei halua olla vain ”laiha”. Nekin, jotka eivät tähtää kisaamaan – vaikka kaikki tuntuvat siihen valmistautuvan, kun salillakin on käyty jo vartti – ovat aivan varmoja, että syömällä liian vähän ja treenaamalla kameran kanssa vatsalihakset saadaan esiin. Että niin vain käy.

Mikä siinä on. Katsokaapa tätä:

stevereeves

Siinä on Steve Reeves, 1940-luvun muskelimies, lukuisten gladiaattorielokuvien sankari ja oman aikansa yksi lihaksikkaimmista kehonrakentajista. Hän ei kuvissa juurikaan esittele vatsalihaksiaan, vaan rintalihaksiaan ja hauiksia. Enemmän näkee ”vakuumia” eli vatsan voimakasta sisäänvetämistä, joka saa kapean vyötärön näyttämään entistä kapeammalta.

Luulisi, että kun nykyään jokaisella puolijulkimolla on 6-pack huolimattomasti esillä rantakuvissa, alkaisi arvo heiketä. Mutta ei. Vatsalihakset ovat nykypäivän asuste. Kun ollaan ilman paitaa, eikä voi esitellä miten hieno paita kaapista löytyy, täytyy keho koristella lihaksilla. Tatuoinnin voi ottaa kuka tahansa (ja tuntuu ottavankin), mutta vatsalihasten eteen pitää KÄRSIÄ ja tehdä DUUNIA. Ne täytyy ansaita.

Kun yhä useampi tekee päivätyönsä verhojen takana tietokoneella, ei ruumiillinen työ synnytä lihaskasvua, kovettumia kämmeniin, rakkoja kantapäihin, eikä mustelmia. Vatsalihaksiin pukeutumalla voidaan kertoa tarina. Se voidaan kytkeä identiteettijatkumoon, joka alkaa poptähdistä, James Bondista, mutta myös sankarillisista urheilusankareista. Kuka tahansa laulutaidoton saattaa silti olla joku, jos vain vatsalihakset näkyisivät…

Älkää käsittäkö väärin. Ei se ole paheksuttavaa minun mielestäni, että on kunnossa ja vatsapalat näkyvät. Tarkistin peilistä että näkyvät ne minullakin, eivät kyllä kovin selkeästi, mutta ovat ne siellä. Johtuu työstä, kun veivaan täyttä työpäivää kuntosalilla ja kanniskelen rautaa sekä vähän treenailenkin. Mutta sitä minä vain kyselen, että ovatko ne näkyvät vatsalihakset merkitykselliset oikeasti ihmiselle joka niitä haluaa. Vai onko kyse symbolista? Halusta kuulua isompaan kuvaan.

Googletetaanpa ”abs” kuvahaulla:

absgoogle

Minä en tunne noista ketään. Eipäs sentään, on tuolla Wolverine. Minusta näyttää, että vatsalihakset alkavat olla aika tusinatavaraa. Jos kaikilla on Ferrari tallissa, on sama ajella Helkamalla.

Ikäiseni ja vanhemmat, jotka muistavat 1980-luvun, muistavat kuinka tärkeää oli omistaa pikee-paita, jossa oli tämä logo:

lacoste

Nyt taitaisi olla paikallaan tällainen paitaklassikko:

z-Fake-Chest-Muscle-T-Shirt

Mitä mieltä SINÄ olet? Onko sixpackissa kyse terveiden elintapojen juhlimisesta vai asusteesta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s