HIIT, HIT, HIPT..? Metoditreenaamista dekonstruoimassa

Posted: 11 tammikuun, 2014 in Uncategorized

Muutamien viime vuosikymmenien aikana kehittynyt tarve olla tehokas ja tuottelias myös yksityiselämässä koskettaa myös harrastelijamaista kuntoilua. On olemassa erilaisia HI-alkuisia kirjainyhdistelmiä, joilla viitataan tehokkaisiin treenimenetelmiin (High Intensity). ”Tavallinen treeni” ei ole mitään. Täytyy olla metoditreenaaja ja kyetä nimeämään tyylisuuntansa. No, eihän kukaan ole pelkästään taidemaalari. Täytyy ehkä olla naivistisen tyylisuunnan edustaja. Tuntuu, että sen tyylisuunnan edustajia löytyy treenimaailmastakin eniten.

Harjoittelumaailman suurimmat surrealistit ja dadaistit löytyvät internetgurujen suunnalta. Luetaan tutkimusabstrakteja ja pädetään. Realistisen tyylisuunnan edustajat lienevät vähemmistönä. Heitä löytyy painonnoston ja voimanoston piiristä. Tiedetään mikä toimii ja pysytään siinä. Välineet tietysti kehittyvät, mutta ymmärrys siitä, miten voimaa saadaan lisää, on aika lailla ennallaan.

Taidehistorian analogioita jatkaakseni: millä metodeilla rubensmaiset muodot sitten hiotaan antiikin Kreikan klassisen kauden pronssipatsaiden malliin?

Vältän viisastelemasta, että vartalo muuttuu eniten ruokavaliolla, ja avaan hieman otsikon käsitteitä. Kaikessa treenaamisessahan ei tietenkään ole kyse ulkonäöstä. Joku saattaa haluta ”kuntoon”. Kyllä, niitäkin on vielä!

Mikä treenimetodi sitten pitäisi valita?

HIIT eli High Intensity Interval Training tarkoittaa täydellä teholla vedettyjä lyhyitä spurtteja, joita seuraa lyhyt palautumisjakso. Esimerkiksi vetämissäni treeneissä käytän joskus Tabata-intervalleja, joissa tehdään yhtä liikettä 20 sekuntia, levätään 10 sekuntia. Tämä toistetaan 8 kertaa. Neljässä minuutissa saadaan syke korkealle ja pystytään treenaamaan kovalla teholla paremmin kuin yhtenäisellä rutistuksella. Ainakin tämä on ajallisesti tehokasta ja saa sellaisenkin hengästymään, joka ei viitsi lähteä tunnin mittaiselle lenkille. Huono puoli on se, että harva jaksaa tehdä high intensity -tasolla edes sitä 20 sekuntia, sillä se on raskasta työtä ja vaatii sisua.

HIT eli High Intensity Training. Itse tutustuin tähän tyylisuuntaan Mike Mentzerin ja Dorian Yatesin kirjoitusten kautta. Mentzerin Heavy Duty -opus on koristanut kirjahyllyäni pitkään ja sovellan muutamia hänen tekniikoitaan edelleen. Juuret ovat vähän syvemmälläkin, mutta haaroittuneet kaikenmaailman ”megadutyiksi”, joita kotimaisen bodyskenen järjestöhörhöt (vrt. internetgurut) esittelevät omina ideoinaan. HIT ei ole välttämättä lainkaan nopeaa tai hengästyttävää, eikä sillä ole suoranaisesti tekemistä edellisen kanssa muuta kuin aakkosjärjestyksessä.

HIPT on puolestaan lyhenne sanoista High Intensity Power Training. Tämä lyhenne ei ole kovin vanha ja vakiintunut, se ei ole vielä seuraavassa Anna-lehdessä. Tämä liittyy Crossfitin tapaan tehdä nopeita ja tehokkaita treenejä käyttäen voimanoston, painonnoston ja voimistelun perusliikkeitä. HIPT voi olla muutamasta minuutista jopa tuntiin kestävä erilaisia osioita sisältävä ”wod” eli workout of the day. Osa wodeista on nimetty ja niitä voi tehdä vaikka kotona, jos etsii netistä itselleen ja taitotasolleen sopivat. Näitäkin sovellan runsaasti asiakkaideni kanssa sekä omiin treeneihini.

Jos näistä pitäisi jokin yksi valita, en ottaisi mitään. En usko valmiisiin tuotteisiin. Kyllä mielikuvitusta pitää saada käyttää. Ja omaa järkeä. Crossfit-entusiasti katsoo ihmeissään, jos joku tekee hauiskääntöä. HIT-treenaajat eivät voi käsittää, miksi joku haluaisi seistä käsillään. HIIT on hyvä aerobisen kunnon kohottamiseen, mutta maksimivoimaa sillä ei saa.Mikään yksittäinen ja yksinäinen paradigma ei treenimaailmassakaan saa minulta täyttä hyväksyntää. Jokainen vahva suuntaus sisältää oman poislukemisen koodin, jolla ”kielletään” tekemästä ulkopuolelle jääviä asioita. Ei ole yhtä kysymystä, eikä yhtä vastausta.

Ota yhteyttä, kerro mistä kiikastaa ja löydämme juuri SINULLE sopivat keinot. Sen metodin voit sitten vaikka nimetä itsesi mukaan!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s