Vuosi vaihtui, mitäs menit lupaamaan?

Posted: 1 tammikuun, 2014 in Uncategorized

Vuodenvaihteessa tehdään niitä uudenvuodenlupauksia. Paljolti ne ovat yleisluontoisia ja suuntaa antavia, eivätkä erityisen tarkkoja. Aion liikkua enemmän. Laihdutan. Lopetan tupakanpolton. En syö herkkuja joka päivä.

Tällaisena lupaus on samanlainen kuin lause ”oispa ihana laihtua!”. No oisko!

Lupailuun liittyy tietysti yrittäminen. Yritän laihtua. Yritän. Mutta kun. Mutta kun perhe, työ, lapset, kotieläimet, juhlat, pyhät.

En saarnaa. Syyllistyn itse ihan yhtälailla samoihin tekosyihin vetoamiseen. PITÄISI treenata 5 kertaa viikossa MUTTA perhe ensin, sitten työ. Ja treeniä vain jos päivän ruokailut ovat menneet kunnolla. Toki heilun vähäsen joka päivä, mutta kyllä muiden ihmisten treenaaminen meni edelle ja pari viimeistä kuukautta 2013 menivät ihan kuihtuessa. Minulle siis käy niin, että ”laihdun” jos en treenaa tarpeeksi. Menetän lihasmassaa. Välillä se on ihan mukavaakin olla kevyempi. Muscle Up menee helpommin. Toki muut tulokset sitten tippuvat.

Itse lupaan hoitaa omatkin treenit kunnialla. Käytän Jim Wendlerin 5/3/1 -metodia monien asiakkaidenkin kanssa (erittäin pitkälle muunneltuna tosin), joten sillä mennään. Kaksi voimatreeniä viikkoon. Yksi perinpohjainen venyttelypäivä. Kaksi päivää leikkimiseen (kahvakuulat, kelkka, hyppynaru, renkaat).

Hienolta näyttää. Sitten palataan todellisuuteen.

Todellisuudessa minulla on kolme päivää viikossa, jolloin en ole töissä iltayhdeksään. Perjantaisin lopetan sentään seitsemältä. Täysin vapaita ovat lauantai ja sunnuntai. Enää yhdeksän jälkeen en jaksa treenata, kun olen seissyt nojailemassa laitteisiin koko päivän. Ja toki punnertanut, kyykännyt ja kanniskellut parisen tuhatta kiloa tavaraa ympäri salia kahdeksan tunnin ajan. Arkena treenit on ujutettava päivän sekaan JOS on taukoja töissä. Silloin voin treenata 15-30 minuuttia. Se vähän rajoittaa. Siinä ajassa ehtii kyllä polkaisemaan jonkin railakkaan METCONin eli kuntopiirin.

Myös venyttelyt saa ujutettua päivän lyhyisiin taukoihin. Voimaharjoitteluun on aikaa korkeintaan kahtena päivänä eli viikonloppuisin.

Nyt joku keksii (minä ainakin keksisin), että vuorokaudessa on 24 tuntia, joten jos on töissä 8 tuntia, jää vielä 16 tuntia treenaamiselle. Samanlaista matematiikkaa kuin se, että verojen jälkeen jää palkasta noin 70%. Kaikki tietävät että ei jää. Verojen jälkeen maksetaan asuntolainaa, opintolainaa, autolainaa ja oikeasti ei jää mitään. Sama juttu ajan kanssa. Pieniä välttämättömiä asioita kertyy perheellisen elämään varsin paljon, joten työn, nukkumisen ja yhdessäolon jälkeen aikaa jää pari tuntia. Monesti laiskuus hoitaa senkin pois.

Monesti ihmiset ympärilläni luulevat, että työni vuoksi olen joku urheiluhullu ruokanipottaja. Oikeasti liikun kyllä töissäni paljon, mutta vapaalla tykkään treenata hyvinkin harvakseltaan. Jos pitäisi joka päivä treenata kahdesti, ei huvittaisi. Sama juttu ruuan kanssa. Ei aina jaksa edes syödä.

Mutta en stressaa, koska olen tyytyväinen siihen miltä näytän ja miltä tuntuu. Jos haluan oppia uuden taidon, opettelen sen. Jos haluan vetää maasta 10kg enemmän, treenaan tarvittavan määrän. Treenaan vain tarpeeseen. Siksi nytkin suunnittelen venyttelyä (olen jäykkä), lyhyitä treenejä (olen laiska) ja helppoja voimatreenejä (Wendler on idioottivarma). Koska tiedän jo, etten noudattaisi uudenvuodenlupausta, joka ei ole mittojeni mukainen.

Toki olisi hienoa luvata tekevänsä asiat paremmin kuin ennen, mutta kuten rakas vaimoni asian ilmaisi uudenvuoden aattona: ”Taas on vuosi uusi edessä. Tulen olemaan ihan samanlainen huomenna kuin tänäänkin.”

Mukavaa uutta vuotta kaikille lukijoilleni, olkoon teidänkin vuotenne a) samanlainen kuin edellinen, jos edellinen oli HYVÄ tai b) PAREMPI kuin edellinen, jos parannettavaa jäi.

Jos on semmoinen olo, että voisi vähän laihistaa tai laittaa lihasta paikalleen, pistä viestiä. Ei aina tarvi koko elämää muuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s