Mistä löytyy sopiva treeniohjelma?

Posted: 12 lokakuun, 2013 in Uncategorized

Harjoitusohjelmia löytyy kirjoista, netistä, kavereilta ja lehdistä. Kuka tahansa voi listata kivoja kuntosalilaitteiden nimiä paperilapulle ja kirjoittaa jokaisen perään 3 x 10. Semmoinen voi toimia, jos se sattuu vahingossa osumaan yhteen harjoittelijan ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa. Harvoin näin käy. Kuntosalit kautta maailman ovat täynnä innokkaita treenaajia, joilla on käytössään jostain kopioitu ohjelma. Nuorella pojalla voi olla nelijakoinen ohjelma, johon on ympätty Kai Greenen selkätreeni (tietysti, koska se selkä näyttää tältä). Nuorella naisella voi olla Anna Virmajoen pakaraohjelma. Ongelmalista on loputon: ensinnäkin nämä kokeneet harjoittelijat ovat treenanneet itsensä huipulle ihan muilla ohjelmilla kuin niillä, joita lehtiin kirjataan. Toisekseen palautumiskyky harjoituksesta on luultavasti ihan eri tasolla kuin aloittelevalla treenaajalla.

mouse

Harvalla harjoittelijalla on kuitenkaan kiinnostusta opiskella itseään vuosikausia, erehtyä ja oppia loputtomasti. Useimmille treenaaminen ei itsessään ole päämäärä, vaan tulokset – ja näin pitää ollakin, jos tuloksia hakee!

Oikealla ohjelmalla saa tuloksia, todistetusti!

Oikealla ohjelmalla saa tuloksia, todistetusti!

Oikean harjoitusohjelman löytäminen onnistuu, kun kysyy itseltään muutaman tärkeän kysymyksen ja etenee vastaustensa mukaisesti. Kysymykset voi esittää itse, ne voi esittää personal trainer kirjoitusalustaansa kynällä kopsutellen tai sitten minä esitän ne tässä. Olisiko näistä sinulle apua?

Haluatko laihtua vai saada lisää lihaksia?

Tämä on tietysti myös ruokavalioon liittyvä kysymys, mutta harjoittelun määrällä ja laadulla on tietysti iso merkitys lopputuloksen saavuttamisessa. Laihduttajalle sopivat esimerkiksi kiertoharjoitteluohjelmat, yleensäkin nopeatempoinen harjoittelu, jossa käytettävät kuormat ovat ennemminkin kevyitä tai keskiraskaita kuin raskaita. Lihasmassaa ja voimaa hakeville voi toimia intensiivinen, lyhytkestoinen ja raskailla kuormilla ja pidemmillä palautuksilla toimiva ohjelma. Mutta kuten aina, poikkeuksiakin on. Eräälläkin laihdutusasiakkaallani on treeniohjelma perustettu Jim Wendlerin 5/3/1 -voimanosto-ohjelman perusperiaatteille. Lihasmassaa tavoittelevilla asiakkaillani on usein super- ja jättiläissarjoihin perustuvia ohjelmia, joissa on hyvin lyhyet sarjatauot tai ei taukoa ollenkaan. Nämä poikkeukset johtuvat yksilöllisistä eroista – fyysisistä ja mieltymyksellisistä. Jos itse laatii itselleen ohjelmaa, on parempi unohtaa poikkeukset ja mennä keskikaistaa.

Oletko aloittelija vai kokenut treenaaja?

Kuntosalilla voi käydä vuosia ja olla silti silmissäni aloittelija. Jos on treenaillut silloin tällöin vähän laitteilla, unohtaen saliasiat aina kesäksi, on selkeästi aloittelija. Kokenut treenaaja taas saattaa olla kokematon kohdatessaan eri tavoitteen. Lihasmassaa vuosikausia itseensä kerännyt harjoittelija ei välttämättä osaa lainkaan hahmottaa, mitä muutoksia painonpudotuksessa vaaditaan treenissä. Minun mielestäni on aina parempi ja juuri sopivan nöyrää kokea itsensä aina aloittelijaksi, kun joutuu uuden äärelle. Itsekin olin treenannut kaksi vuosikymmentä kuntosalilla kun aloin tutustua kahvakuulaan. Moni asia hengittämistä myöten meni uusiksi. Ja sama juttu kun tutustuin Crossfitiin. Menin Crossfit Oulun salille ihan blankona, opettelin jopa leuanvedon ja kyykyn uusiksi. En halua koskaan väittää tietäväni kaiken. Kirjailija Oscar Wildea mukaillen, en ole tarpeeksi nuori tietääkseni kaiken. Aloita siis aina alusta ja varovasti.

Paljonko olet valmis käyttämään aikaasi?

Vuodessa on 365 päivää, päivässä 24 tuntia. Tunnin mittaisia treenejä saa täten mahtumaan yhteen vuoteen 8760 kappaletta. Mutta kun pitäisi nukkua, koira käyttää pihalla, vaihtaa vaipat, pestä auto ja käydä vaikka töissäkin. Jos ajatellaan ihan aikuisen ihmisen elämää, johon kuuluu sitoumuksia ja velvollisuuksia, voi treeniaika olla aika tiukilla. Valtaosa laihduttajistani liikkuu 1-2 tuntia JOKA PÄIVÄ. Se vaatii vakavaa sitoutumista itseensä ja ohjelmaan. Kaikilla ei siihen ole mahdollisuuksia. Jos voit treenata vain kerran tai kaksi viikossa, pystyt ainakin ylläpitämään lihasmassan laihduttaessasi, mutta vain jos ohjelmasi on suunniteltu todella hyvin. Itse nostin lisäpainollisen dipin aikoinaan 75 kiloon treenaamalla kerran viikossa. Mutta silloin sitten treenasinkin kuin raivopää. Olin kipeä päiväkausia. Viisainta on etsiä itselleen sopiva määrä menemättä äärimmäisyyksiin. Laihduttajan kannattaa liikkua eri tavoin mahdollisimman usein, jotta kalorivaje saadaan liikkumalla sellaiseksi, että ruokaakin voi syödä.

Nämä kaikki ovat koko elämään liittyviä kysymyksiä ja yhtäkkiä asia käykin hankalaksi. Enkö siis voikaan ottaa MeNaiset Sportissa esiteltyä treeniä taskuuni ja lähteä jumppailemaan?

No voit. Mutta haluatko treenata vai kehittyä?

WP_000124

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s