Oulun kovin lähihoitajaopiskelija

Posted: 8 lokakuun, 2013 in Uncategorized

Marita tuli asiakkaakseni heinäkuun puolivälissä. Vuosikymmenien istumatyö toimistossa oli pilannut kunnon. Marita oli aloittanut lähihoitajaopinnot ja tarvitsi nyt lisää voimaa ja kuntoa, että jaksaa raskaassa työssä. Sovittiin, että tehdään kolme treeniä viikossa yhdessä ja lisäksi tulevat omatoimiset ulkoilut. Opiskeluissa on paljon fyysisiä osuuksia työharjoittelussa, joten sekin käy treenistä. Sivujuonteena päätettiin myös pudottaa jokunen kilo painosta pois. Siihen valjastettiin Strength Coach Jussi-Pekka Kurtin laatima ruokavalio sovelletuin osin.

16.7.2013 alkutilanne

16.7.2013 alkutilanne

Ensimmäisen kerran kuntotestissä Marita ei päässyt kyykkyyn kipeiden polviensa vuoksi. Testikyykyt tehtiin laskeutumalla nurkkaan ahdetun kuntopallon päälle (kyykyn syvyys noin 20cm). Näitä pikkukyykkyjä Marita pystyi tekemään minuutissa 44, joka oli lihaskunnon osalta rohkaiseva tulos. Istumaannousut tehtiin helpotetusti, niitä tuli minuutissa 12. Etunojapunnerrukset tehtiin polviltaan, menemättä maahan saakka. Tulos minuutissa 7.

Sitten ryhdyttiin töihin. Aloitimme istumalla penkille ja nousemalla seisomaan. Vaihtelevalla treenillä eli kuntopiireillä, kahvakuulilla ja perinteisellä voimatreenillä lähdettiin tavoittelemaan tilaa, jossa pystyttäisiin tekemään kehonpainokyykkyjä täydellä liikeradalla.

Tiellä oli runsaasti esteitä. Työvuorojen vuoksi treenejä jouduttiin koko ajan siirtelemään eri päiville, oli syysflunssaa ja muuta. Sellaistahan elämä on. Marita ei silti lannistunut. Koko ajan mentiin eteenpäin, kilojakin karisi matkalle, mutta ennen kaikkea lihaskunto ja hapenottokyky petraantuivat hirvittävää vauhtia.

10 viikon kohdalla Marita tuli itse sanomaan, että tehtäisiinkö uudelleen se alun kuntotesti. Tarkoitus oli tehdä testit uudelleen projektimme lopussa, mutta ajattelin että samapa tuo. Kokeillaan.

Kyykyt tehtiin nyt ilman palloa, ilman tukea tai tuolia, täydellä liikeradalla. Tulos minuutissa 43. Olisi mennyt enemmänkin, mutta Marita ei halunnut hätäillä, vaan teki siistejä suorituksia ja toi lantion suoraksi joka toistolla. Ja tässä on nainen, joka ei pystynyt istumaan edes tavalliseen tuoliin ilman käsitukea pari kuukautta sitten!

Istumaannousuissa liikerata otettiin niin täydeksi kuin voi olla. Lähtö maasta takaraivo lattiassa, ylhäällä kosketus varpaisiin. Minuutti lähti käyntiin ja hyvin nopeasti oli jo ohitettu alkutestin 12 toistoa. 60 sekunnin kohdalla toistoja oli 23. Loistosuoritus tämäkin!

Etunojapunnerruksissa alkutestin tulos oli polviltaan ja vajaalla liikeradalla 7 toistoa minuutissa. Nyt Marita paukutteli täydellä liikeradalla 19 toistoa. Pakkasin jo kellot ja kampsut pois ja onnittelin mahtavasta edistymisestä, mutta Marita toppuutteli. Testi ei ollut vielä ohitse hänen osaltaan. Nyt tehtäisiin ”miesten punnerruksia” eli polvet pois maasta.

Marita teki miesten punnerruksia 6 toistoa putkeen. Tähän ei moni tyttö pysty. 10 viikkoa voi muuttaa elämästä niin pieneltä tuntuvan asian, joka silti on uskomattoman tärkeä. Toimintakyvyn saaminen takaisin ja sen säilyttäminen ovat suurenmoisia saavutuksia.

Aina ei tarvitse mennä nahka maalattuna fitnesslavalle ollakseen onnistuja. En tiedä missä kunnossa Oulun muut lähihoitajaopiskelijat ovat, mutta minä julistan Maritan voittajaksi kunnon ja sisun osalta. Ja tästähän me vain jatkamme eteenpäin, vai mitä?

kommenttia
  1. Hannele Karvonen sanoo:

    Upeeta Marita! Jatka samaan malliin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s