Laihduttajan uusi sanasto

Posted: 5 lokakuun, 2013 in Uncategorized

Laihduttajille ja painonhallitsijoille tulee lehdistä, televisiosta, netistä ja kirjoista vastaan jonenikulamaisia pätemissanoja, joilla kunkin dieetin eli ruokavalion pätevyyttä todistellaan. On Paleo-dieetti. Ok, se on luolamiesdieetiksikin suomennettu. On ketogeeniset dieetit, joilla viitataan olemattoman hiilihydraattimäärän elimistössä aiheuttamaan ketoosiin. On toki omegat, proteiinit, termogeenit, aminohapot, lipolyysit, hypertrofiat… laihduttajan maailma on täynnä erikoistunutta sanastoa, juuri sitä diskurssia (puhetapaa), jolla yksittäinen ryhmä pyrkii erottautumaan muista.

Ja treenimaailma se vasta sanastoa täynnä onkin! On erikseen kuntosalisanasto (supersarjat, hypertrofia, rest-pause, ristikkäistalja, lapiokahva, scottipenkki…), voimanostosanasto (penkkipaita, vastuskumit, lankkupenkki, boksikyykky…), kahvakuulasanasto lyhenteineen (OAJ, rive…), Crossfit-sanasto (muscle-up, thruster, wall climb…) ja niin edelleen.

Sanastossa on kuitenkin vielä tilaa muutamalle käytännön termille, jotka lanseeraan tässä.

Turvapaita

Turvapaita on vaate, joka ei kiristä mistään. Se puetaan kun lähdetään urheilemaan. Jos on yli kolmenkymmenen, turvapaitaa käyttää mielellään kotonakin, ettei vahingossa näe heijastavista pinnoista itseään. Salille mentäessä turvapaita tarvitaan, koska tietysti kaikki tuijottavat juuri sinua ja jättävät oman treeninsä tekemättä. Koko sali keskittyy katselemaan peilien kautta kun tutiset ja hytkyt (vaikka olisit laihempi ja lihaksikkaampi kuin kaikki muut, et ole kumpaakaan tarpeeksi itsellesi).

big-sequin-t-shirt

No tietenkään ketään ei kiinnosta. Jokainen turvapaitaan tukeutuva tietää itse, ettei ole katseen kohteena. Mutta kun oma silmä on kriittinen, aivot väittävät kivenkovaan, että se koko maailmaa kiinnostaa. Turvapaidanhakijoita ovat erityisesti laihduttavat naiset, jotka ovat aikaisemmin olleet kovassa kunnossa ja ovat varmoja, että kaikki vastaantulijat muistavat sen ja ajattelevat: ”mitä ihmettä tuolle on tapahtunut??”

Torpedoystävät

Jokaisella laihduttajalla on lähipiirissään ihmisiä, jotka kehottavat laihduttajaa ”nauttimaan elämästä”. Elämännautiskelijat (ks. sanaston seuraava käsite) ovat laihduttajan torpedoystäviä.

Torpedoystävä voi olla ystävä, sisko, anoppi, työkaveri, veli, aviomies… et voi tietää ennenkuin ryhdyt laihduttamaan. Torpedoystävät eivät paljasta torpedoluonnettaan heti. He odottavat, että laihduttaja saa ensimmäisiä näkyviä tuloksia ja ryhtyy niistä julkisesti iloitsemaan.

Kun laihduttaja on saanut itsensä hyvään vauhtiin ja kokenut ensimmäisiä onnistumisen elämyksiä, aktivoituu torpedoystävä ensimmäisiin toimiin.

”No mutta sähän on laihduttanut vaikka kuinka! Sä olit niin paljon mukavampaa seuraa kun sun kans saatto mennä siiderille!”

Tai:

”No yks kakkupala. Täytyy sun ottaa, kun vartavasten leivoin (Siwasta).”

Torpedoystävä jaksaa muistuttaa, että elämästä pitää nauttia, koska elämä on lyhyt ja on kamalaa haaskata aikansa hikisen kuntosalin hämärässä, raiskauskuntopoluilla ja virtsaisissa uimahalleissa. Hyi. Yleensä vedotaan siihen, että ystävyys ei kestä jatkuvaa kieltäytymistä pullasta, sipseistä, viinasta jne. No aina ei kestä ja hyvä niin.

Torpedoystävä on muodostunut lukuisista pikadieeteistä, sillä ”hän on kokeillut kaikkea” (viikon). Laihduttamisesta on huonoja kokemuksia – torpedoystävä voi olla vaikkapa jojolaihduttaja. Tärkein piirre on se, että torpedoystävä on itse tyytymätön vartaloonsa, kuntoonsa tai vaatekaappiinsa, eikä halua että kukaan lähellä iloitsee siitä, mitä hän itse haluaisi, mutta ei ole valmis tekemään töitä.

Torpedoystävä ei ole pahantahtoinen. Hän pelkää menettävänsä ihmisen, koska ihminen laihduttaa.

torpedo

Elämästänautiskelijat

Tämä ryhmä on niille, jotka selittelevät omaa painoaan. Lihavat on leppoisia. No varmaan ovat, mutta syntyykö leppoisuus lihavuudesta vai lihavuus leppoisuudesta? Kuten Sami Hedberg sanoi sketsissään: ”Ei välttämättä jaksa!”

Elämännautiskelija kokee, että liikkuminen on ikävää ja salaatti on pahaa, mutta jostain syystä mikropitsat, lihapiirakat, broilerinnahkapullat ja kaikki uppopaistettu, värjätty, sokeroitu, liimattu ja maalattu eines on sitten hyvää. Ei ehkä oikeasti. Jos joku tekisi maistuvan salaatin oikealla pihvillä, elämästänautiskelija olisi riemuissaan.

Kyse ei ole edes laiskuudesta. Eikä varsinkaan nautiskelusta. Kyse on liikuntaan ja itseltäkieltämiseen liittyvästä vastenmielisyydestä tai jopa fobiasta.

Ehkä ei halua kuulua siihen porukkaan, joka tennistä pelaa? Ehkä torpedoystävät ovat tehokkaita?

Käytän esimerkkinä raskautta. Kun vaimoni tuli raskaaksi, alkoivat kaikki hokea: ”Lepää nyt kun vielä voit! Muista syödä hyvin! Ehdit kyllä treenata kun vauva on syntynyt!”

No vauva syntyi ja makaa sylissäni kun kirjoitan tätä. Nyt vaimolleni hoetaan: ”Lepää aina kun voit! Muista syödä hyvin! Ehdit kyllä treenata kun vauva on isompi!”

Elämännautiskelijat haluavat värvätä joukkoihinsa lisää nautiskelijoita. Elämästähän ei voi nauttia tekemällä hyvää ja ravitsevaa ruokaa, ulkoilemalla ja pitämällä itsestään huolta?

Ja tässä linkki blogiin, jota treenaava vaimoni kirjoittaa. Häneen eivät torpedot pure ja välillä muistaa nauttia elämästäkin. Nauttikaa tekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s