Syömisten ja treenien ajoittamisesta: aamiainen

Posted: 25 toukokuun, 2013 in Uncategorized

Sillä mihin aikaan päivästä treenaa, on suuri merkitys myös siihen, mitä ja milloin kannattaa syödä. Esimerkiksi aamiaisen koostumuksen kannattaa olla ihan erilainen aamutreenaajalla kuin iltatreenaajalla. Sillä ei ole kauheasti merkitystä onko tarkoitus kasvattaa lihasmassaa, laihtua tai pysyä yhtä hyvännäköisenä kuin on juuri nyt. Perusperiaatteet ovat täsmälleen samat, määrät vaihtelevat – mutta nehän vaihtelevat toki sukupuolen ja kehonkoostumuksen mukaisesti muutenkin.

Jos treenaat esimerkiksi ennen töihin menoa aamulla, sanotaan kello kuuden kieppeissä, et varmaankaan jaksa nousta kolmelta syömään kaura- tai ruispuuroa, kananmunia sekä hedelmiä, voidaksesi odottaa 2-3 tuntia, että ruoka sulaa ja ravinteet imeytyvät. Jos syöt kunnon aamiaisen ja ryhdyt vaikkapa juoksemaan tai kyykkäämään, olosi ei tunnu taivaalliselta. Myöskään täysin syömättä en suosittele liikkumaan, vaikka myytti tyhjällä vatsalla treenaamisesta on edelleen sitkeä. Elimistösi kaipaa yöllisen paaston jälkeen ravintoa (tähänkin on poikkeuksensa, nk. lyhytpaastot, mutta en mene niihin nyt).

Varhaisaamun treenaajan kannattaa syödä jotain proteiinipitoista, helposti imeytyvää ruokaa, joka ei jää vellomaan mahalaukkuun. Tässä tilanteessa proteiinijuoma on hyvä vaihtoehto. Niissäkin on eronsa: kaseiini on hitaasti imeytyvää, samoin muut maitoproteiinit. Heraproteiini toimii hyvin ja 20-30g annos riittää. Ellet ole kilpaurheilija, en suosittele pähkäilemään isolaattien ja hydrolysaattien eroja tai tutkailemaan BCAA-etikettejä luontaistuotekaupassa. Hifistelyä ei tarvita. Hiilihydraatiksi sopii hyvin hedelmä, sillä hedelmäsokerilla saat nopeasti imeytyvää energiaa ja käynnistät insuliinintuotantoasi, josta on treenin aikana ihan iloakin. Muutoinhan nopeaa verensokerinnostoa kannattaa varsinkin laihduttajan välttää.

Jos ei millään kykene syömään esimerkiksi banaania aamulla, kannattaa pilkkoa edellisiltana valmiiksi omenaa, appelsiinia tai muuta makeaa ja helppoa. Niitä voi sitten rasiasta napsia suuhunsa. Aamiaisen korvikkeena Gainomaxit ja muut valmisjuomat voi unohtaa.

Jos treenaat iltapäivällä tai illalla, kannattaa aamiaisena syödä toki myös hedelmiä, sillä maksan glykogeenivarastot ovat yöpaaston jäljiltä tyhjillään. Lisäksi hitaammin imeytyvää hiilihydraattia, mieluusti täysjyvää. Pieni annos puuroa, ruisleipää tai täysjyvää sisältävää mysliä antaa energiaa useaksi tunniksi. Myös proteiinien nauttimisen voi aloittaa reilummalla kädellä tässä vaiheessa. Kananmunat ja maitotuotteet ovat hyvä valinta. Joskus voi myös kokeilla ihan lihaakin, sillä hitaasti ja vaivalloisesti imeytyvänä se toimii varsinkin laihduttajilla loistavasti. Useimmille pihvin paistaminen aamuseitsemältä voi tuntua kummalliselta, mutta suosittelen kokeilemaan joskus.

Proteiinien imeytymisellä on rajansa, joten niitä täytyy syödä tasaisesti pitkin päivää. Hiilihydraattien suhteen aamiainen on se ”päivän tärkein ateria” JOS treenaat aamupäivällä. Mikäli urheilusi ajoittuvat iltaan, voit huoletta jättää hiilarit vähemmälle ja syödä niitä sitten ennen treeniä enemmän.Kuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s