Pihaleikit sallittava aikuisille!

Posted: 24 toukokuun, 2013 in Uncategorized

Eilen käytiin Easyfitin tehoryhmän kanssa juoksemassa ja tekemässä ulkotreeniä. Aurinko paistoi, varpusen kokoiset hyttyset kävivät metsäetapilla iholle, ilma oli raikasta ja kesäksi heräävä pusikko hehkui vihreänä ympärillämme. Uhkarohkeasti ”ehdotin” ryhmäläisille lenkkipolulle lähtöä, sillä tiedän, että kaavailemani treeni saattaisi säikyttää paatuneimmankin kuntoilijan. Ja säikäyttihän se, mutta ne joilla oli mahdollisuus tulla paikalle, tulivat.

Luvassa oli mailin (1,6km) juoksu, 100 vatsaliikettä, 100 punnerrusta ja 100 kyykkyä, jonka jälkeen juostaan takaisin salille (kiertotietä joten 1,8km). Aikaa varasin mielessäni tunnin, koska testatessani tein lihaskuntoliikkeet noin vartissa pitämättä kummempaa kiirettä ja leppoisalla hölkällä tai reippaalla kävelyllä matkoihin menisi 20-30min. Etunojapunnerruksiin tarvittiin reilua kevennystä, sillä 100 punnerrusta naama neulasissa ei välttämättä edistä sitä hyvää fiilistä, jota nyt oltiin hakemassa – tarkoitus ei siis ollut tehdä tappotreeniä, vaan nauttia myös kesäisestä luonnosta. Päätin soveltaa kunhan osumme kohteeseen.

Matkaan lähdettiin pienellä porukalla. Lisäkseni puolet tehoryhmästä eli kaksi tyttöä pääsi paikalle. Kolmen hengen seurueemme lähti EasyFitin pihalta ensin Ritaharjuntietä pitkin, kunnes poikkesimme kuntopolulle. Ritaharjun ja Linnanmaan seuduilla kiertelevä kuntopolku on aika kovapohjainen, mikä sopii huonosti ainakin omille jaloilleni, mutta tällaisella pikkulenkillä se ei haitannut. Noin mailia myöhemmin osuimme silloille, joiden läheisyydessä oli muutamia kuntoiluvälineitä: pari modernia vatsapenkkiä (ne vanhanaikaiset puiset olivat mukavampia). dippi/venyttelyteline sekä leuanvetoteline. Vatsaliikkeet  tehtiin ihan neulasten ja muurahaisten päällä maassa, punnerruksiin kehitin sillä aikaa kevennyksiä, kun treenaajat J ja L tekivät sata istumaannousua. Päädyin versioon, jossa ylävartalo on reilusti korotettuna ja punnerrukset tehdään tarvittaessa vajaalla liikeradalla. Kyykyissä versioitiin niin, että tehtiin Sissy Squat, joka on erinomaista vaihtelua peruskyykyille. Sitten hölkyteltiin takaisin salille. Mukavaa vaihtelua!

Kuva

Vaikka kuntosalitreenaaminen lukuisine laitteineen on tehokasta ja turvallista, on turvallisuus ja helppous myös haitta. Monesti homma menee liian totiseksi. Tuijotetaan laitteita, tankoja, painoja, treenivihkoa, sykemittaria ja kelloa. Lasketaan toistoja ja sarjoja. Katsotaan peiliin. Kun ympäristö tulee tutuksi, ei kukaan törmäile. Treenaajat ovat kuin leijonat häkissä. Mutta häkkileijona ei ole niin vaarallinen kuin olisi savannilla. Siksi välillä pitää ja kannattaa päästää itsensä uloskin.

Ulkotreenit voi järjestää kesällä tai talvella. Enkä nyt tarkoita hiihtoa tai lenkkeilyä pelkästään. Myös omat kuntosalitreeninsä voi ulkoistaa helposti.

Kyykyt, hypyt, punnerrukset tai vaikkapa kiipeily onnistuvat metsässä, lenkkipolulla ja myös urbaanissa maisemassa.

Kun Tuiran xtravaganza-keskuksen laihdutusryhmiä kävelytin lasten leikkipuistoon, olivat ilmeet melkomoisia. Vartin päästä jokainen kuitenkin jo roikkui naruissa, tasapainoili pukkien päällä ja nautti elämästään. Jokainen voi tehdä reisiojennuksen laitteessa. Mutta milloin viimeksi olet kiivennyt puuhun? Milloin viimeksi olet hyppinyt hyppynarulla kuten lapsena?

Pihaleikit on sallittava myös aikuisille! Kahvakuulatreenejä on tehty Ainolanpuistossa ja ne keräsivät satoja kuulailijoita. Juoksutapahtumat ovat suursuosiossa aina. Mutta voi niitä itsekseenkin tai pienellä porukalla kehitellä. Ei se lapsia haittaa, jos aikuiset kiipeävät telineeseen myös. Eikä maine siitä mene, jos yrittää hyppynarulla hyppiä, eikä enää tiedäkään miten.

Parasta pihaleikeissä on se, ettei tarvitse miettiä kalorikulutusta ja rasvanpolttoa. Liikuntaharrastukset ovat aikuisten leikkejä ja omaa aikaa. Sillä tavalla niihin kannattaa suhtautuakin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s