Uusi elämä! Uusi minä!

Posted: 20 toukokuun, 2013 in Uncategorized

Kuva

Aion muuttaa elintapojani pysyvästi.”

En halua mitään pikakuureja. Olen ollut tällä uudella dieetillä viikon ja aion jatkaa sitä loppuelämäni ajan!

Vanha minä saa jäädä taakse!

Entisessä elämässäni olisinkin ottanut kakkupalan, mutta uusi minäni ei ota!

Muutoksen edessä moni kokee tarpeelliseksi hävittää – ainakin puheen tasolla – vanha minuus ja ottaa uusi minuus. Aivan kuin pukisi uudet vaatteet, katsoisi peiliin ja siellä olisi eri ihminen vastassa. Arvellaan ja luullaan, että huonot tavat määrittävät koko ihmisen.

Tupakoitsija jättää savukkeet ja alkaa mäystämään nikotiinipurkkaa, teippaa itsensä täyteen laastareita ja kärsii mielestään hirmuisista vieroitusoireista. Hän kertoo aloittaneensa uuden elämän ilman tupakkaa. Uusi minä ei röökaa. Kuka olet ollut silloin, kun tupakoit? James Dean? Mad Men -sarjan hahmo? No etpä ole ollut, vaan riippuvainen yhdestä nautintoaineesta. Ei sen kummempaa. Ja psst: aine josta olit riippuvainen oli muuten nikotiini. Mites nuo purkat ja laastarit… mitenkäs sen uuden elämän laita olikaan?

Laihduttajalla sama homma. Ruuan syöntiä ei voi lopettaa kokonaan! Yleensä laihduttaja joutuu pelaamaan ruualla paljon enemmän kuin lihottaja. Miettimään, laskemaan, punnitsemaan, mittaamaan, arvioimaan kulutusta ja etsimään tietoa, paljonko imurointi kuluttaa kaloreita.

Moni ihminen suurella huudolla haluaa luopua vanhasta minästään silloin, kun itse asiassa luopuu vain poltettavasta tupakasta tai prosessoiduista elintarvikkeista. Eihän se minuus ole määrittynyt yhden asian kautta?

Suurin osa ihmisistä epäonnistuu laihduttamisessa, tupakanpolton lopettamisessa tai missä tahansa, koska asiaa väkisin suurennellaan niin valtavaksi, ettei sitä pysty käsittelemään. Tupakanpolton lopettamiseen löytyy kirjallisuutta, hypnoosia, akupunktiota, ryhmiä. Laihduttamiseen – no, nuo samat. Niissä ja muutoksen tekijän omassa päässä kolkuttaa ajatus siitä, että nyt ollaan suuren asian edessä.

Laihdutan 5 kiloa! Uusi minäni ei syö enää karkkia! No niin, hieno päätös. Hieno päätös olla syömättä karkkia. Minuuden kanssa sillä ei ole paljoa tekemistä. Laitetaanpa asia perspektiiviin:

Värjään hiukseni! Uusi minäni on jatkossa blondi! Tiedetään, tällaisiakin ihmisiä valitettavasti on. Tämä ei vaadi edes kovin paljon ponnistelua. Kampaamon täti hoitaa.

Onnistuminen vaikeutuu koska asioista tehdään liian suuria. Elämä on liian suurta käsiteltäväksi töiden jälkeen illalla jääkaapin valossa. Elämä ei mahdu käteen, kun talvitakin taskusta löytyy unohtunut tupakka-aski.

Onkin parempi suhtautua muutoksiin realistisesti.

Kuva

Kauheasti ei elämä mene sekaisin, jos vaihtaa ranskanleivän ruisleipään. Tai lakkaa juomasta mehuja. Elämä menee sekaisin jos alkaa huutelemaan, että nyt laitetaan elämä sekaisin. Vaikkapa TÄÄLTÄ löytyy siihen henkiseen tilaan loputon määrä sitaatteja sekä meemejä Facebookiin jaettavaksi.

Jotta kaikki ei menisi pieleen, suosittelen tekemään asiat esimerkiksi tällä lailla: jos painat enemmän kuin sinun pitäisi, tiedät varmasti syötkö jotain ruoka-aineita liikaa. Kirjaa ne ylös tarkasti.

  • Vaalea leipä
  • Suklaa
  • Pikkuporkkanat

Pikkuporkkanat ei näytä kovin vaaralliselta, mutta jos ihmisestä itsestään tuntuu, että hän keskittyy tiettyihin ruokiin liikaa, ne kannattaa ottaa pois. Tuossa on käänteinen kauppalista. Älä osta näitä. On helpompi karsia ne muutamat huonot pois sen sijaan, että alkaisi luetella mikä on hyväksi. Sitä puhetta on liikaakin. Informaatioähky sillä saralla johtaa kohta siihen, että kaikki keskustelevat laihduttamisesta ja syövät keksejä. Jo nyt ihmiset katsovat televisiosta laihdutusohjelmia ja syövät samalla karkkia.

Ei se ole elämäsi tai minuutesi, mikä tällaisessa menee uusiksi. Vatsasi hyvinvointi ehkä. Puntarisi lukema varmasti. Mielialasi kyllä.

Kyllä asioita muuttamalla voi tulla paremmaksi ihmiseksi, mutta ihan sama hyvä tai huono ihminen sinä olet edelleen kuin ennenkin. Et sinä ihmisenä hukkaan joudu, vaikka pitäisitkin itsestäsi enemmän.

kommenttia
  1. mikaela sanoo:

    Hyvä kirjoitus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s